Bewindvoering

Als bewindvoerder werken we voor mensen die niet (meer) zelf kunnen beslissen over hun financiën. De bewindvoerder neemt de verantwoordelijkheid dan (tijdelijk) over. Dit wordt ook wel beschermingsbewind genoemd.

Voor wie?

Er zijn twee groepen klanten waar we voor werken:

  1. Mensen die door ziekte, verslaving of een geestelijke aandoening niet meer in staat om zelf te beslissen over de financiën.
  2. Mensen met schulden die niet weten hoe ze de financiën weer op orde kunnen krijgen en houden.

Wat is het?

Bewindvoering is een samenwerking tussen bewindvoerder (wij) en klant (u).

Wij werken met u samen om uw financiën op orde te krijgen en te houden. In het kennismakingsgesprek sluiten we een samenwerkingsovereenkomst met u en vragen we samen beschermingsbewind aan bij de kantonrechter. Ook leggen we de redenen vast waarom beschermingsbewind wordt aangevraagd.

Het doel van de samenwerking is geen (nieuwe) schulden maken.

Als de kantonrechter uw aanvraag goedkeurt, krijgen we samen ook een opdracht van de kantonrechter: ‘Geen (nieuwe) schulden maken’.

De bewindvoerder is financieel verantwoordelijk.

Wij ontvangen uw inkomsten en regelen uw uitgaven. U krijgt elke week leefgeld. In overleg is van alles mogelijk, maar de bewindvoerder heeft het laatste woord.

De samenwerking is voor onbepaalde tijd.

Voor onbepaalde tijd betekent dat er geen einddatum wordt afgesproken.

Waarom is dat zo?
Er zijn vaak problemen die niet zomaar kunnen veranderen. Het duurt vaak een paar jaar om die problemen op te lossen. Soms zijn er oorzaken die nooit weggenomen worden. Daarom is de bewindvoering voor onbepaalde tijd.

Wanneer eindigt bewindvoering?
Wij kijken elk jaar met u hoe het ervoor staat met u en uw financiën. We kijken dan opnieuw naar de redenen waarom de bewindvoering is gestart. Zo kunnen we beslissen of u nog langer een bewindvoerder nodig hebt.

Verder lezen: Hoe werkt bewindvoering?